Service: 045 - 571 69 20 (24/7) of via klantenservice@mijnwater.com

Energiebesparingstips

Wat kunt u zelf doen om te besparen?

Door slim met de verwarming en het gebruik van warm water in uw huis, kunt u veel energie besparen. Dit is beter voor het milieu én goed voor uw eigen portemonnee. Maar, wat kunt u nog meer doen om uw energieverbruik en dus uw kosten zo laag mogelijk te houden?

Met de volgende tips haalt u het hoogste rendement en comfort uit uw Mijnwaterinstallatie.

 

1. Verwarm alleen de ruimtes die u gebruikt.  

Stel de verwarming in ruimtes waar u niet bent in op 17 of 18 graden, ook in de slaapkamers. En houd de deuren in huis dicht. Met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht. En met een kruik of elektrische deken warm je je bed lekker op.

2. Zet de thermostaat niet hoger dan 19 graden.

Met extra kleding of een (elektrisch) dekentje op de bank houdt u uzelf toch warm. En als u in huis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg. Staat de verwarming al op 19 graden? Probeer dan of hij nog een graadje lager kan.

3. Verlaag de temperatuur in de nacht. 

In de nacht kunt u de thermoastaat van de radiatoren op 15 graden zetten. Daarmee bespaart u niet alleen energie, het is ook een goede temperatuur om bij de slapen. Heeft u vloerverwarming? Wanneer het 's nachts warmer is dan 5 graden kun u de thermostaat 1 graad lager instellen tijdens de nacht. Het is niet aan te raden om bij een lagere buitentemperatuur nachtverlaging toe te passen of de thermostaat meer dan 1 graad te verlagen bij nachtverlaging. Het opwarmen in de ochtend duurt dan te lang. 

4. Verlaag de temperatuur als u er niet bent. 

Als er niemand thuis is, kunt u de thermostaat voor vloerverwarming ook overdag 1 graad lager zetten. Zo hoeft het huis in de ochtend niet op te warmen. Bij radiatoren kun u de thermostaat op 15 graden zetten.

5. Gebruik de WTW-unit optimaal.

Als u een warmte terugwin unit (WTW-unit) heeft, zorg er dan voor dat ramen en deuren zo veel mogelijk dicht zijn. De WTW-unit zorgt voor voldoende ventilatie mits deze op stand 1 staat. Vergeet niet om bij koken en gebruik maken van de douche of bad om deze kortstondig op stand 3 te zetten in respectievelijk de keuken of badkamer.

6. Verbruik minder warm water.

Het verwarmen van water zorgt voor veel energieverbruik. De douche zorgt bijvoorbeeld voor 80% van het totale warmwaterverbruik in een huishouden. Daarom is er tijdens het douchen het meeste te besparen. Een van de manieren om te besparen op warm water is korter douchen: maximaal 5 minuten. Wanneer u standaard 5 minuten doucht, in plaats van de gemiddelde 9 minuten, bespaar je zo’n 15.000 liter water per jaar, of 1,5 GJ. Daarnaast is douchen met een lagere temperatuur ook aan te raden. 

U kunt ook gebruik maken van een waterbesparende douchekop. Waar een normale douchekop zo’n 9 liter per minuut doorlaat, laat een waterbesparende ongeveer 7 liter per minuut door. Wilt u weten of u al een waterbesparende douchekop heeft? Stop de douchekop in een emmer en zet de douche aan. Zit er na een minuut meer dan 7 liter in, dan heeft u geen waterbesparende douchekop.

7. Gebruik zonwering in de zomer.

Gebruik in de zomer buiten en/of binnen zonweringen om de warmte van zoninstraling te verminderen. Op deze manier blijft het net iets koeler in uw huis. Dit kan koeling besparen. Gordijnen zijn ook een vorm van binnen zonwering en kunnen bijdragen aan het verminderen van de warmte intreding door de zon.

Mijn Mijnwater Mijn Heerlerheide
Disclaimer Privacybeleid Privacyverklaring