Service: 045 - 571 69 20 (24/7) of via klantenservice@mijnwater.com

Energiebesparingstips

Wat kunt u zelf doen om te besparen?

Als klant van Mijnwater maakt u gebruik van een duurzame manier van verwarmen. Toch kunt u met slimme aanpassingen en gewoontes uw energieverbruik nog verder verminderen. Op deze pagina vindt u tips en adviezen hoe u uw huis comfortabel warm houdt én energie bespaart!

1. Houd de thermostaat stabiel

Omdat een verwarming aangesloten op een warmtenet traag opwarmt en afkoelt, is het niet effectief om de temperatuur regelmatig drastisch te veranderen. Als u de temperatuur’s nachts sterk verlaagt (bijvoorbeeld van 20°C naar 15°C), kost het veel tijd en energie om uw huis ’s ochtends weer op te warmen tot de gewenste temperatuur. Dat leidt tot onnodig energieverbruik. Houd daarom een constante temperatuur aan en vermijd grote temperatuurschommelingen.

  • Dagtemperatuur: Stel de thermostaat overdag in op een constante temperatuur van 19-21°C.
  • Nacht- of afwezigheidstemperatuur: Verlaag de thermostaat ’s nachts of als u niet thuis bent met maximaal 1-2°C. Dit voorkomt onnodige schommelingen en houdt het opwarmen van uw woning efficiënt. Hierdoor hoeft uw systeem niet hard te werken om uw huis weer op te warmen, wat energie bespaart.

2. Slim gebruik van warm water

Warm tapwater uit een warmtenet kan een groot deel van uw energieverbruik uitmaken. Beperk daarom het gebruik zonder in te leveren op comfort.

  • Korter douchen: Beperk uw douchebeurten tot 5-7 minuten. Dit vermindert het gebruik van warm water aanzienlijk.
  • Waterbesparende douchekop: Deze douchekoppen gebruiken minder water zonder dat u het merkt, wat direct uw energieverbruik verlaagt.

Tip: Gebruik koud water bij korte activiteiten zoals handen wassen, om onnodig energieverbruik voor warm water te vermijden.

3. Zorg voor goede isolatie

Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte vast, waardoor u minder energie nodig heeft om uw woning op temperatuur te houden.

  • Tochtstrips en radiatorfolie: Plaats tochtstrips bij ramen en deuren om warmteverlies te voorkomen. Radiatorfolie achter radiatoren vermindert warmteverlies via muren.
  • Sluit gordijnen: Sluit uw gordijnen zodra het donker wordt om warmte binnen te houden. Zorg er wel voor dat gordijnen niet voor de radiatoren hangen.

4. Gebruik de zon als gratis verwarming

Ook in de winter kan de zon uw huis opwarmen, zonder dat u de thermostaat omhoog hoeft te zetten.

  • Laat de zon binnen: Zet overdag de gordijnen open aan de zonnige kant van uw huis. De zonnestralen helpen uw woning natuurlijk te verwarmen.
  • Sluit gordijnen ’s avonds: Sluit de gordijnen zodra de zon ondergaat om de warmte die overdag is gegenereerd, vast te houden.

5. Ventileer slim

Een gezond binnenklimaat is belangrijk, maar het is essentieel om dit op een energiezuinige manier te doen.

  • Korte, krachtige ventilatie: Zet ramen en deuren kort en volledig open voor frisse lucht, in plaats van ze langdurig op een kier te laten staan. Zo blijft de warmte in huis behouden terwijl u toch ventileert.
  • Voorkom warmteverlies: Sluit tijdens het ventileren de deuren van de andere kamers om warmteverlies te minimaliseren.
Mijn Mijnwater Mijn Heerlerheide
Disclaimer Privacybeleid Privacyverklaring Voorwaarden