Service: 045 - 571 69 20 (24/7) of via klantenservice@mijnwater.com

Energiebesparingstips

Wat kunt u zelf doen om te besparen?

Door slim met de verwarming en het gebruik van warm water in uw huis, kunt u veel energie besparen. Dit is beter voor het milieu én goed voor uw eigen portemonnee. Maar, wat kunt u nog meer doen om uw energieverbruik en dus uw kosten zo laag mogelijk te houden?

Met de volgende tips haalt u het hoogste rendement en comfort uit uw Mijnwaterinstallatie.

 

1. Verwarm alleen de ruimtes die u gebruikt

Stel de verwarming in ruimtes waar u niet bent in op 17 of 18 graden, ook in de slaapkamers. En houd de deuren in huis dicht. Met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht. En met een kruik of elektrische deken warm je je bed lekker op.

2. Zet de thermostaat niet hoger dan 19 graden

Met extra kleding of een (elektrisch) dekentje op de bank houdt u uzelf toch warm. En als u in huis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg. Staat de verwarming al op 19 graden? Probeer dan of hij nog een graadje lager kan.

3. Verlaag de temperatuur in de nacht

Radiatoren
In de nacht kunt u de thermostaat van de radiatoren lager zetten. Daarmee bespaart u niet alleen energie, het is ook beter om bij een lagere temperatuur te slapen. 

Vloerverwarming
Wanneer het buiten 's nachts warmer is dan 5 graden kunt u de thermostaat 1 graad lager instellen tijdens de nacht. Het is niet aan te raden om bij een buitentemperatuur lager dan 5 graden de thermostaat meer dan 1 graad te verlagen. Het opwarmen in de ochtend duurt dan te lang.

Duurt het verwarmen van de ruimte 's ochtends te lang? Zet de temperatuur dan 's nachts wat minder laag.

4. Verlaag de temperatuur als u er niet bent

Als er niemand thuis is, kunt u de thermostaat voor vloerverwarming ook overdag 1 graad lager zetten. Zo hoeft het huis in de ochtend niet op te warmen. Bij radiatoren kun u de thermostaat op een lagere stand zetten. Let wel: de opwarming van de ruimte naar een aangename temperatuur  kost tijd. Hou hier rekening mee bij het terugdraaien van de temperatuur als u er niet bent.

5. Gebruik de WTW-unit optimaal

Als u een warmte terugwin unit (WTW-unit) heeft, zorg er dan voor dat ramen en deuren zo veel mogelijk dicht zijn. De WTW-unit zorgt voor voldoende ventilatie mits deze op stand 1 staat. Vergeet niet om bij koken en gebruik maken van de douche of bad deze kortstondig op stand 3 te zetten in de keuken of badkamer.

6. Verbruik minder warm water

Het verwarmen van water zorgt voor veel energieverbruik. De douche zorgt bijvoorbeeld voor 80% van het totale warmwaterverbruik in een huishouden. Daarom is er tijdens het douchen het meeste te besparen. Een van de manieren om te besparen op warm water is korter douchen: maximaal 5 minuten. Wanneer u standaard 5 minuten doucht, in plaats van de gemiddelde 9 minuten, bespaart u zo’n 15.000 liter water per jaar, of 1,5 GJ. Daarnaast is douchen met een lagere temperatuur ook aan te raden om energie te besparen. 

U kunt ook gebruik maken van een waterbesparende douchekop. Waar een normale douchekop zo’n 9 liter per minuut doorlaat, laat een waterbesparende ongeveer 7 liter per minuut door. Wilt u weten of u al een waterbesparende douchekop heeft? Stop de douchekop in een emmer en zet de douche aan. Zit er na een minuut meer dan 7 liter in, dan heeft u geen waterbesparende douchekop.

7. Gebruik zonwering in de zomer

Gebruik in de zomer buiten en/of binnen zonweringen om de warmte van zoninstraling te verminderen. Op deze manier blijft het net iets koeler in uw huis. Dit kan koeling besparen. Gordijnen zijn ook een vorm van binnen zonwering en kunnen bijdragen aan het verminderen van de opwarming door de zon.

Mijn Mijnwater Mijn Heerlerheide
Disclaimer Privacybeleid Privacyverklaring Voorwaarden