Service: 045 - 571 69 20 (24/7) of via klantenservice@mijnwater.com

Quickscan

Duurzaam Mijnwater

Mijnwater is een initiatief uit Parkstad waarbij het water uit de oude mijngangen, een overblijfsel uit de tijd van de steenkoolmijnen, hergebruikt wordt als duurzame bron voor het verwarmen en koelen van gebouwen. Sinds de voormalige mijngangen in 1995 niet meer worden leeggepompt, is het grondwaterpeil met gemiddeld 3 meter per jaar gestegen. Dit grondwater wordt verwarmd door aardwarmte en is de basis van het energieconcept van Mijnwater.

Het is de missie van Mijnwater om bedrijfsgebouwen en woningen in Parkstad duurzaam, betaalbaar en omgevingsvriendelijk te voorzien van warmte en koude om de afhankelijkheid van aardgas en de uitstoot van CO2 te minimaliseren en bij te dragen aan de energietransitie. Meer informatie over Mijnwater, geschiedenis en toekomst, leest u hier.

5e Generatie warmte- en koudenet

Sinds de oorsprong in 2005 is het energieconcept van Mijnwater doorontwikkeld tot een zogeheten 5e generatie warmte- en koudenet. De uitgangspunten van een 5e generatie warmte- en koudenet zijn als volgt:

  • Vraag en aanbod van warmte en koude is zo veel mogelijk in balans door energie (warmte en koude) uit te wisselen tussen verbruikers en energie op te slaan;
  • Energie-uitwisseling vindt plaats tussen gebouwen, op straat- en wijkniveau en met toepassing van warmteopslag. Opslag gebeurt in buffervaten, in de zogenoemde “Backbone” of in de oude mijngangen; hiervoor is speciale slimme aansturing nodig;
  • Gebruik van laagwaardige lokale duurzame bronnen;
  • De temperatuur wordt zo dicht mogelijk bij de verbruiker op het juiste temperatuurniveau gebracht. Daarmee worden energieverliezen beperkt;
  • Het warmte- en koudenet is een groeimodel. Vanuit een of meerdere clusters worden steeds meer verbruikers aangesloten. Hierdoor breidt het net zich steeds verder uit en de clusters worden uiteindelijk verbonden tot één systeem.

In onderstaand animatiefilmpje wordt het energieconcept van Mijnwater beschreven (1 min. en 40 sec.).

EMG Verklaring Mijnwater

Mijnwater beschikt over een EMG-verklaring, afgegeven door het onafhankelijke college van het Bureau Controle Registratie Gelijkwaardigheid. EMG staat voor Energie Besparende Maatregelen op Gebiedsniveau en middels de EMG-verklaring heeft Mijnwater als leverancier van warmte en koude de energieprestatie van haar systeem gecertificeerd.

De duurzaamheid van het Mijnwater-systeem kan aan de hand van deze verklaring worden meegenomen in eventuele NTA 8800-richtlijnen. Dit resulteert in een aanzienlijke verbetering van het energielabel van een gebouw en draagt bij aan het behalen van de BENG-eisen.

De EMG-verklaring van Mijnwater is te benaderen via de volgende link: EMG-Verklaring.

24/7 leveringszekerheid

De verschillende installaties in het Mijnwater-systeem werken via een centraal online monitoring- en besturingssysteem. Hiermee worden installaties continu gemonitord en indien nodig op afstand bediend. Via dit systeem worden eventuele storingen direct gemeld, waardoor actie ondernomen kan worden. In de meeste gevallen zijn storingen reeds verholpen nog voordat de klanten van Mijnwater de storing ervaren als een onderbreking* in de levering van warmte- of koude en hiervan dus hinder ondervinden.

De leveringszekerheid voor het Heerlense Mijnwaternetwerk was in 2023 >99%. Dankzij de onlangs gerealiseerde uitbreiding van de bron- en backbonecapaciteit en het frequente preventieve onderhoudsregime, wordt verwacht dat de leveringszekerheid van Mijnwater in 2024 zal stijgen naar >99,8%. Deze werkwijze zal ook een belangrijke factor zijn gedurende de komende jaren bij de uitbereidingen van het Mijnwater-netwerk. De ervaring van de eerste 15 jaar bieden een geweldig uitgangspunt voor de komende periode!

*Een onderbreking is gedefinieerd als een afwijking van de leveringstemperatuur van ≥5 °C voor een periode van ≥30 minuten. Een dergelijke afwijking betekent in de meeste gevallen echter niet dat een klant dit direct zal ervaren als een afwijking in de ruimtetemperatuur en daarmee comfortverlies.

Kwaliteit, onderhoud en beheer

Mijnwater ontzorgt haar klanten volledig in de levering van warmte en/of koude en is als eigenaar van de Mijnwater installatie, eventueel de energiecentrale en de afleversets (afhankelijk van het gekozen product) gedurende de gehele looptijd van de overeenkomst verantwoordelijk voor: het ontwerp, de (her)investering, exploitatie, het elektrisch energieverbruik, het beheer en het benodigd onderhoud van deze installaties. Door een juiste wijze van ontwerp, componentselectie en bouw van de verschillende installaties wordt de basis gelegd voor een langjarige optimale exploitatie.

Productiportfolio Mijnwater

Product A

Bij product A levert Mijnwater brontemperatuur warmte (ca. 28-30 °C) en optioneel koude (ca. 12-18 °C). Het gemaximaliseerd vermogen van product A betreft 60 W/m2 BVO. Product A wordt geleverd via een MI (Mijnwaterinstallatie) waarbij Mijnwater verantwoordelijk is voor de aanleg, exploitatie en onderhoud van de MI gedurende de contractperiode. De bouwkundige ruimte benodigd voor de MI (Mijnwaterinstallatie) alsmede de benodigde elektriciteitsaansluiting wordt ter beschikking gesteld door de klant conform de Algemene Aansluitvoorwaarden van Mijnwater. De klant is in beginsel verantwoordelijk voor het ontwerpen, realiseren, onderhouden en exploiteren van de eigen geavanceerde energiecentrale (EC) ten behoeve van de benodigde verwarmings- en koelcapaciteit.

Product A is geschikt in het geval een klant enkel de brontemperatuur wenst af te nemen, voor eventueel verdere opwaardering in eigen beheer en tegen eigen kosten. Mijnwater stelt daarbij onder meer eisen aan de retourtemperatuur vanuit de klant.

Product B

Bij product B levert Mijnwater laagtemperatuur warmte (tot ca. 45 °C) en optioneel koude (ca. 12-18 °C). Het gemaximaliseerd vermogen van product B betreft 60 W/m2 BVO. Product B wordt geleverd via een EC van Mijnwater waarbij Mijnwater verantwoordelijk is voor het ontwerp, de bouw, exploitatie en onderhoud van de EC gedurende de contractperiode. De bouwkundige ruimte alsmede de benodigde elektriciteitsaansluiting benodigd voor de EC wordt ter beschikking gesteld door de klant conform de Algemene Aansluitvoorwaarden van Mijnwater*.

Een energiecentrale van Mijnwater

De EC, bestaande uit diverse componenten waaronder de warmtepompen en schakelvaten, wordt afgestemd op de vermogensvraag van de klant. De exploitatiekosten voor beheer en onderhoud, evenals de kosten van het energieverbruik (elektriciteit) van de EC, zijn verdisconteerd in de tariefstelling van Mijnwater. De eenmalige kosten voor het ontwerp en de bouw van de EC worden verdisconteerd in de Kostendekkingsbijdrage.

Product B is geschikt in het geval een klant volledig ontzorgd wenst te worden ten aanzien van de levering van warmte (tot 45°C) en optioneel levering van koude wenst.

Product C

Product C is vergelijkbaar met product B, waarbij het verschil zit in de geleverde temperatuur. Bij product C levert Mijnwater via de Energiecentrale middentemperatuur warmte tot ca. 65 °C. Het gemaximaliseerd vermogen van product C betreft 60 W/m2.

Product C is geschikt in het geval een klant volledige ontzorging wenst ten aanzien van de levering van warmte (tot 65°C) en optioneel levering van koude wenst.

Warm tapwater

Installaties voor warm tapwater kunnen worden gerealiseerd door Mijnwater. Indien dit van toepassing is bij de klantcasus zal dit mee worden genomen in de prijsstelling. Er wordt in deze gevallen gewerkt met boosterwarmtepompen bij de tapwatervoorziening om het gewenste temperatuur niveau te bereiken. Deze boosterwarmtepompen worden gevoed door het Mijnwater-systeem vanuit de Energiecentrale.

*Mijnwater onderzoekt in voorkomende gevallen de mogelijkheid van het realiseren van collectieve energiecentrales waar meerdere gebruikers gelijktijdig gebruik van (kunnen) maken. Een dergelijke collectieve EC kan mogelijk bij een deelnemende gebruiker worden ondergebracht dan wel in de publieke ruimte of elders worden gesitueerd. In dat geval valt de benodigde bouwkundige ruimte alsmede de benodigde elektriciteitsaansluiting onder verantwoordelijkheid van Mijnwater.

 

Indicatieve begroting

Algemeen

De Quickscan wordt u aangeboden als indicatieve begroting. Hoewel de Quickscan met grote zorg wordt opgesteld betreft het een document met een relatief abstract karakter. Een Quickscan wordt opgesteld op basis van de door klant verstrekte gegevens en vervolgens doorgerekend op basis van historische kengetallen. In een eventuele volgende fase (Ontwikkelfase, zie ‘vervolgstappen’) wordt er fijnmaziger gecalculeerd in zorgvuldig overleg met de klant en/of een eventueel aangesloten externe adviespartij. De Quickscan dient daardoor in deze fase te worden gezien als een indicatieve begroting met een theoretisch afwijkingspercentage van ca. 20% en heeft nadrukkelijk (nog) niet het karakter van een sluitend aanbod.

Toekomstbestendig

In voorbereiding op de Wet collectieve warmte (Wcw), die naar verwachting op 1 juli 2025 in werking zal treden, hanteert Mijnwater vanaf 2024 een nieuwe tariefmethodiek. Waar het tariefbeleid van Mijnwater eerder gebaseerd was op het 'niet meer dan anders' (NMDA) principe en daarmee gekoppeld aan de tarieven voor aardgas, is het tariefbeleid van Mijnwater vanaf 2024 gebaseerd op het 'kosten gebaseerd' principe zoals voorzien in de Wcw.

Het grootste verschil in het tariefbeleid van 2024 ten opzichte van het tariefbeleid van 2023 betreft, naast de loskoppeling van de aardgastarieven, een verschuiving in de toekenning van verschillende kostensoorten aan specifieke kostencomponenten. Deze kostencomponenten worden onderstaand weergegeven. 

Kostenopbouw

De indicatieve begroting bestaat uit drie kostencomponenten:

  1. een jaarlijks verbruikstarief;
  2. een jaarlijks vastrecht tarief;
  3. een eenmalige Bijdrage Aansluitkosten (BAK).

Vermelde tarieven en kosten zijn gebaseerd op het tariefbeleid van Mijnwater van 2024 en zijn exclusief BTW. Het tariefbeleid van Mijnwater wordt jaarlijks herzien en in lijn met de van toepassing zijnde wet- en regelgeving vastgesteld.

Verbruikstarief

Voor zowel product A, product B als product C geldt een verbruikstarief. Het verbruikstarief is de prijs van warmte en/of koude per gigajoule (GJ) in euro’s, waarvan het werkelijke verbruik wordt vastgesteld middels een GJ-meter. De verbruikstarieven van 2024 worden gedreven door de elektriciteitskosten van de Mijnwater-installatie (product A, B, en C) en van de energiecentrale (product B en C). Hierbij wordt in de tariefstelling onderscheid gemaakt tussen product A, product B en product C. Vanwege het zeer efficiënte Mijnwater-systeem zijn de verbruikstarieven van 2024 fors gedaald ten opzichte van 2023. 

Vastrecht

Het vastrecht wordt vanaf 2024 bepaald op basis van het totale geïnstalleerde vermogen van de Energiecentrale, uitgedrukt in kWth.

Bijdrage aansluitkosten (BAK)

De BAK, bestaande uit een aansluitbijdrage en een kostendekkingsbijdrage, wordt gedreven door de projectspecifieke investeringen vanaf de Mijnwater installatie, waaronder de Mijnwater installatie zelf, de Energiecentrale en (indien van toepassing) het inpandige distributienet. De aansluitbijdrage is voor de Mijnwater Installatie (MI) en het distributienet, de kostendekkingsbijdrage is voor de energiecentrale.

Voorbehouden

Onderhavige Quickscan is opgesteld als indicatieve begroting en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Ten behoeve van de Quickscan maakt Mijnwater specifiek maar niet uitsluitend de volgende voorbehouden:

  • Mijnwater heeft deze uitbreiding voorzien in haar Masterplan dat toeziet op de periode 2023-2030. Echter worden investeringen van een dergelijke omvang pas door de aandeelhouders van Mijnwater geaccordeerd wanneer minimaal 70% van de aan te leggen bron- en transportcapaciteit is gecommitteerd middels realisatie- en leveringsovereenkomsten met nieuwe klanten.
  • De Quickscan biedt de klant momenteel geen garantie op capaciteitsreservering. Pas na ondertekening van de Realisatie- en Leveringsovereenkomst heeft de klant de zekerheid van een gecontracteerde capaciteitsreservering.
  • De indicatieve begroting is gebaseerd op een contractduur van minimaal 30 jaar na oplevering van de aansluiting op het Mijnwatersysteem.

Vervolgstappen

Indien de klant besluit Mijnwater te kiezen als leverancier van warmte en/of koude, is de volgende stap het gezamenlijk afsluiten van een Ontwikkelovereenkomst. In deze overeenkomst worden onder andere de uitgangspunten voor de levering van warmte en/of koude vastgelegd. Op basis van de Ontwikkelovereenkomst kan Mijnwater een ontwerp uitwerken en een definitieve aanbieding doen voor de klant.

Als de klant op basis van deze definitieve aanbieding besluit om Mijnwater als leverancier van warmte en/of koude te selecteren, is de vervolgstap het gezamenlijk afsluiten van een Realisatie- en Leveringsovereenkomst.

Onderstaande procesfunnel beschrijft op hoofdlijnen de verschillende fasen, inclusief doelstellingen, deliverables en indicatieve doorlooptijd per fase, voor de realisatie van een klantaansluiting op het Mijnwater-systeem.

De belangrijkste eigenschappen nog eens op een rijtje

  • Duurzaam hergebruik van de steenkolenmijnen

60 jaar geleden verwarmde de steenkool uit de Zuid-Limburgse mijnen miljoenen Nederlanders. Dat we met Mijnwater opnieuw de mijnen kunnen gebruiken als energiebron op een andere, duurzame manier maakt ons trots en verbindt ons voor altijd met Parkstad en haar inwoners.

  • Betrouwbaar

Leveringszekerheid staat voorop. Wij zorgen dat klanten 24 uur per dag, 7 dagen per week over warmte en koude kunnen beschikken. Geplande en ongeplande leveringsonderbrekingen beperken we tot een absoluut minimum.

  • Betaalbaar

Alle bewoners van Parkstad hebben recht op toegang tot duurzame energie. Wij blijven werken aan de effectiviteit en efficiëntie van onze activiteiten om het aansluiten en leveren van warmte en koude voor onze klanten betaalbaar te houden. We denken met onze klanten mee in slimme oplossingen voor een soepele energietransitie en verduurzaming, zodat we de drempel om aan te sluiten verlagen.

  • Stap-voor-stap transitie

We begrijpen dat bestaande gebouwen verduurzamen tijd kost. Tegelijkertijd willen we de energietransitie aanjagen en versnellen waar mogelijk. Daarom bieden we de mogelijkheid om al aan te sluiten vanaf energielabel D. Verdere verduurzaming van de gebouwschil kan dan plaats vinden naar label A/B, waarna het Mijnwater-systeem voor 100% kan voorzien in de warmte- en koudevraag.

  • Omgevingsvriendelijk

Iedereen wil verduurzamen, maar niemand wil er last of ongemak door ervaren. Mijnwater zorgt ervoor dat de maatschappelijke acceptatie van duurzame energie hoger ligt door nadelen als geluidsoverlast, horizonvervuiling of hittelekken weg te nemen. De ondergrondse infrastructuur van Mijnwater maken de toepassing van Mijnwater tot een elegante oplossing voor omwonenden en eindgebruikers.

  • Dichtbij

Hoe dichterbij de bron je energie kunt leveren, hoe efficiënter het is. Daarom is ons netwerk ingericht op het principe van nabijheid. Lokale gebruikers wisselen voortdurend energie onderling uit en pas als vraag en aanbod niet in balans is, wordt gebruik gemaakt van andere bronnen in het systeem. Mijnwater is een Parkstad bedrijf, biedt lokale werkgelegenheid en stimuleert lokale economie.

  • Trasitieproof

Met de oplossing van Mijnwater kunnen klanten volledig CO2 neutraal worden, volledig gasloos verwarmen, bijdragen aan de overheidsdoelstellingen voor 2030 en 2050, een hoger energielabel bereiken en voor wat betreft de Mijnwaterscope volledig duurzaam zijn.

  • All-in-one concept

Indien gekozen voor product B of C is Mijnwater in zekere zin een all-in concept. Er wordt zoals bij alle energieleveranciers een maandelijks vastrecht en een leveringstarief in rekening gebracht, echter de BAK is eenmalig. Gedurende de gehele looptijd van de Overeenkomst blijft Mijnwater verantwoordelijk voor alle kosten met betrekking tot de exploitatie van de Mijnwaterinstallatie en de Energiecentrale, inclusief de benodigde elektriciteitskosten, afschrijvingskosten, onderhoudskosten, vervangingsinvesteringen etc.

Begrippenlijst

Aardwarmte

Bij aardwarmte of geothermie wordt warm water omhoog gepompt uit diepe aardlagen. Vanaf 500 meter diepte wordt in Nederland gesproken van aardwarmte. Aardwarmte is volledig duurzaam en CO2 vrij.

ACM

Autoriteit Consument en Markt, het overheidsorgaan belast met toezicht op de naleving van de huidige warmtewet en in de toekomst op de WCW.

Afgiftesysteem

Dit betreft de binneninstallatie(s) van een gebruiker, zowel voor ruimteverwarming, ruimtekoeling als warmtapwatervoorziening, daar waar van toepassing.

Afleverpunt

Demarcatiepunt tussen het Mijnwatersysteem en het interne distributiesysteem dan wel afgiftesysteem (binneninstallatie van de klant). Bij product A: de warmtewisselaar achter de Mijnwaterinstallatie, bij product B en C: de afleverset.

Afleverset

Een afleverset voor wordt toegepast om een binneninstallatie die op een warmtedistributienet is aangesloten te voorzien van warm of koud water ten behoeve van de ruimteverwarming of -koeling en/of het verwarmen van warm tapwater. Onderscheid is eventueel te maken tussen individuele afleversets en collectieve afleversets.

Backbone

De backbone is het ondergrondse hoofdtransportnet van het Mijnwatersysteem. De backbone verbindt de verschillende ondergrondse bronnen met de verschillende clusterinstallaties en zorgt ervoor dat het mijnwater tussen deze verschillende onderdelen getransporteerd kan worden.

BAK

De Bijdrage Aansluitkosten is een eenmalige bijdrage die nieuwe klanten betalen om aan te kunnen sluiten op het Mijnwatersysteem. De BAK bestaat uit een Aansluitbijdrage en een Kostendekkingsbijdrage en betreffen de klantspecifieke investeringen vanaf de Mijnwater installatie, waaronder de Mijnwater installatie zelf, de Energiecentrale en het Distributienet.

BENG

Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat de vergunningaanvragen sinds 1 januari 2021 moeten voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG).
Die eisen vloeien voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD).

Binneninstallatie

Zie Afgiftesysteem

Bron

Een waterbuffer in de oude mijngangen, waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen warme bronnen op grotere dipte en koude bronnen op minder grote diepte.

Brontemperatuur (ZLT)

Brontemperatuur is een synoniem voor ‘zeer lage temperatuur’ (ZLT) en omschrijft enerzijds de temperatuurrange van het Mijnwatersysteem zonder verdere opwaardering door een Energiecentrale en anderzijds de benaming voor product A van Mijnwater.

Buffervat

Een buffervat is een opslagtank voor warm water die is aangesloten op de Energiecentrale. Het buffervat fungeert als een thermische massa, waardoor overtollige warmte kan worden opgeslagen en vervolgens geleidelijk kan worden vrijgegeven wanneer dat nodig is. Wanneer de warmtepomp warmte produceert, kan deze worden opgeslagen in het buffervat totdat het gebouw warmte nodig heeft. Het buffervat kan ook fungeren als een buffer voor de warmteafgifte van het gebouw, waardoor de warmtepomp niet continu aan en uit hoeft te schakelen.

Clusterinstallatie

Een clusterinstallatie is een uitwisselstation, veelal ondergronds en betreft een hydraulische scheiding tussen backbone en transportnet.

CO2

CO2 is de scheikundige afkorting van koolstofdioxide en wordt ook wel kooldioxide of koolzuurgas genoemd. Een CO2-molecuul bestaat uit een koolstofatoom (C) en twee zuurstofatomen (O2) en kan zowel in vaste, vloeibare als in gasvorm voorkomen. Gasvormige koolstofdioxide komt vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen waarin koolstof zit. In klimaatakkoorden wordt verregaande reductie van CO2 uitstoot beoogd.

Kosten gebaseerd

De nieuwe Wet collectieve warmte (Wcw) voorziet in ‘cost based pricing’, daar waar eerder het NMDA principe werd gehanteerd. Cost based pricing, ofwel kostengeoriënteerde prijsstelling, is het vormen van een verkoopprijs door de kostprijs te nemen en daar een rendement bij op te tellen. Mijnwater streeft een rendement na dat continuïteit van de organisatie borgt echter is niet gericht op winstmaximalisatie.

Distributienet

Met het distributienet wordt bedoeld: dat gedeelte van de infrastructuur (het leidingwerk) tussen de Energiecentrale (bij product B of C) en de afleverset van de gebruiker voor zover openbaar ondergronds gelegen.

EMG

Energie Besparende Maatregelen op gebiedsniveau. Mijnwater beschikt over een EMG-verklaring, afgegeven door het onafhankelijke college van het Bureau Controle Registratie Gelijkwaardigheid en middels deze EMG verklaring heeft Mijnwater als leverancier van warmte en koude de energieprestatie haar systeem gecertificeerd.

Energiecentrale

De Energiecentrale (EC) bevindt zich inpandig (centraal) of uitpandig (decentraal) bij gebruikers en is de installatie benodigd voor het verhogen van de temperatuur van ZLT naar LT of MT.

GJ

Gigajoule, ofwel 1.000.000 Joule, een equivalent van 278 kWh of van 31,6 m3 aardgas. Het verbruik van warmte en/of koude wordt gemeten met een GJ-meter en verrekend op basis van een vooraf vastgesteld verbruikstarief per GJ.

Grootverbruik

Grootverbruik wordt gedefinieerd in de Warmtewet als een afnemer die een opgesteld vermogen van meer dan of gelijk aan 100 kWth ter beschikking heeft. Voor Grootverbruik worden tarieven niet gereguleerd door de ACM.

Kleinverbruik

Kleinverbruik wordt gedefinieerd in de Warmtewet als een afnemer die een opgesteld vermogen van minder dan 100 kWth ter beschikking heeft. Voor Kleinverbruik worden tarieven gereguleerd door de ACM.

kWth

Kilowatt thermisch, ofwel de eenheid die het (opgesteld) vermogen weergeeft van de klantspecifieke Energiecentrale.

Lage Temperatuur (LT)

Lage Temperatuur omschrijft enerzijds de temperatuurrange van het Mijnwatersysteem na verdere opwaardering door een Energiecentrale en anderzijds de benaming voor product B van Mijnwater.

Middentemperatuur (MT)

Middentemperatuur omschrijft enerzijds de temperatuurrange van het Mijnwatersysteem na verdere opwaardering door een Energiecentrale en anderzijds de benaming voor product C van Mijnwater.

Mijnwaterinstallatie

De Mijnwaterinstallatie (MI) is een installatie bestaande uit flowpompen en bemetering en is tevens een hydraulische scheiding tussen het Transportnet en de Energiecentrale. Een MI is te allen tijde benodigd.

NMDA

In de Warmtewet is de ACM aangewezen als toezichthouder in de markt. Het is de ACM die op basis van wet- en regelgeving maximumtarieven opstelt ten behoeve van Kleinverbruik. Op dit moment worden warmtetarieven nog gereguleerd middels het Niet Meer Dan Anders-principe (NMDA). Dit betekent dat het maximale warmtetarief voor consumenten niet hoger mag zijn dan wanneer zij eenzelfde hoeveelheid warmte zouden afnemen bij gebruik van gas als energiebron (gasreferentie).

NTA8800

NTA 8800:2023 is de methode voor de bepaling van de energieprestatie van gebouwen, waarmee onder meer gerekend kan worden om aan te tonen dat men voldoet aan de BENG-eisen.

Quickscan

Een proces inclusief samenvattend document van Mijnwater voor potentiële nieuwe klanten en/of locaties en bedoeld als eerste haalbaarheidsanalyse op basis van onder andere technische en financiële componenten.

Transportnet

Met het transportnet wordt bedoeld: dat gedeelte van de infrastructuur (het leidingwerk) tussen de Clusterinstallatie en de Mijnwaterinstallatie.

Vastrecht

Het vastrecht is een vooraf vastgesteld vast jaartarief en wordt vanaf 2024 gebaseerd op het totale (opgestelde) vermogen van de Energiecentrale, uitgedrukt in kWth en het instandhouden van het Mijnwater systeem borgt.

Verbruikstarief

Voor zowel product A, product B als product C geldt een verbruikstarief. Het verbruikstarief is de prijs van warmte en/ of koude per Gigajoule (GJ) in euro’s, waarvan het werkelijke verbruik wordt vastgesteld middels een GJ meter. De verbruikstarieven van 2024 worden gedreven door de elektriciteitskosten van het Mijnwater systeem en van de Energiecentrale (indien van toepassing).

Wcw

De Wet Collectieve warmte (Wcw), welke naar verwachting op 1 juli 2025 in werking zal treden is de beoogde opvolger van de huidige Warmtewet.

WKO

Een warmte- / koude-opslag (WKO) vergelijkbaar met de functie van een buffervat echter op grotere schaal en vaak ondergronds gelegen.

Mijn Mijnwater Mijn Heerlerheide
Disclaimer Privacybeleid Privacyverklaring Voorwaarden