Service: 045 - 571 69 20 (24/7) of via klantenservice@mijnwater.com

APG - Heerlen

De aansluiting van het mijnwater op het systeem van het grote APG hoofdkantoor in Heerlen was op zich een hele bijzondere opgave. Het kantoorgebouw uit 1972/1974 voldeed in gebruik, omvang en energieverbruik niet aan de eisen die je van een modern kantoorgebouw anno nu mag verwachten. Het energieverbruik bedroeg voor de renovatie en de aanpassingen van de energiecentrale zo’n 4,2 miljoen m³ aardgas per jaar.

Terugwinnen warmte uit datacentrum

De kwalitatieve verbetering en de totale energetische aanpak naast de installatieverbeteringen in afgifte en ventilatie maakten het mogelijk de eerst grote energiebesparing te doen. Het datacentrum van APG levert een constante warmte die voorheen bovendaks werd weggeblazen, waarmee in feite energie werd vernietigd. Nu wordt door het aanbod van koud mijnwater en het terugwinnen van warmte uit het datacentrum, met behulp van de inzet van warmtepompen, circa 21.000 GJ warmte terug gewonnen. Van deze 21.000 GJ wordt er jaarlijks zo’n 6.000 GJ ingezet om 32.000 m² kantoorruimte te verwarmen. De resterende 15.000 GJ wordt teruggeleverd aan de mijnwaterinfrastructuur om te kunnen gebruiken bij andere aansluitingen, zoals het Arcus College.

Behoorlijke CO2 reductie

Juist deze restwarmtelevering is bijzonder voor een kantoorgebouw uit 1972/1974 met een CO2 reductie van 118% tot 130%. Iets wat bij geen enkel ander kantoorgebouw uit deze of later periode aan de orde is. Door het koppelen van het mijnwater (Mijnwater 2.0), het realiseren van een energiecentrale met in totaal acht warmtepompen en een gebouwbeheersysteem is in de meest extreme koude periode nog maar sprake van een beperkt aardgasverbruik; toch en behoorlijke reductie ten opzichte van het vroegere verbruik van ongeveer 4,2 miljoen m³/jaar.

Mijn Mijnwater Mijn Heerlerheide
Disclaimer Privacybeleid Privacyverklaring Voorwaarden