Service: 045 - 571 69 20 (24/7) of via klantenservice@mijnwater.com

Duurzaamheid in de praktijk bij Vista College

Het gebouw van Vista College in Heerlen is nu tien jaar in gebruik. Al sinds de opening in 2014 gebruikt het gebouw verwarming en verkoeling van Mijnwater. Robert Riedijk – senior vastgoedconsulent bij Vista College – was projectleider tijdens de bouw van de school aan de Valkenburgerweg. ‘Ik vond het onze taak als maatschappelijke instelling om te kijken wat we aan duurzaamheid konden doen.’ 

Toen Riedijk in 2007 bij het nieuwbouwproject betrokken raakte, was duurzaamheid nog geen ingeburgerd begrip. ‘De mbo-instellingen in Nederland betaalden gezamenlijk een vast tarief voor energie, waardoor er geen enkele financiële prikkel was om te investeren in duurzamere oplossingen’, legt Riedijk uit. De voormalig docent Bouwkunde onderkende wel al het belang van duurzaamheid. Hij mocht van het college van bestuur kijken naar duurzame manieren van verwarmen, mits die ‘niet duurder waren dan de traditionele manier’. Er volgde een omvangrijk onderzoek naar verschillende methoden om het pand te verwarmen. Zo werd gekeken naar zonne-energie en biomassa, dat in die tijd veel aandacht kreeg. Zonnepanelen waren geen optie in verband met de dakconstructie. Met de kennis van nu is Riedijk blij dat de biomassacentrale waar destijds naar gekeken is, financieel niet haalbaar was. Riedijk: ‘Uit dit onderzoek bleek dat Mijnwater de enige rendabele optie was voor ons. Daar ben ik toen verder ingedoken.’ 

Betrouwbare energiepartner 

Verder onderzoek was nodig omdat Mijnwater destijds nog een pilotproject was. ‘Ze konden toen geen leveringsgarantie afgeven en dat is voor een school wel een probleem. De minimumtemperatuur in een schoolgebouw moet 19°C zijn. Als Mijnwater niet kan leveren, zakt de temperatuur daar in de winter makkelijk onder en dat mag niet’, aldus Riedijk. Gelukkig kon de school via een subsidie een back-up (gas)systeem laten aanleggen. Zo kon de school terugvallen op gas, mocht Mijnwater geen warmte kunnen leveren. Mijnwater is inmiddels uitgegroeid tot een professionele energieleverancier en heeft in de afgelopen tien jaar altijd warmte kunnen leveren. ‘Die gasinstallatie hebben we dan ook relatief weinig nodig gehad om het gebouw te verwarmen. We gebruiken de gasaansluiting vooral in de schoolkeuken van de koksopleiding’, aldus Riedijk. Extra voordeel bij het systeem van Mijnwater is dat op warme dagen – die tegenwoordig steeds vaker voorkomen – ook een temperatuur van 19°C kan worden aangehouden in het gebouw.  

Stabiliteit in prijs 

Een groot voordeel van het Mijnwater-systeem, is de weerbaarheid tegen de hevig schommelende energieprijzen. ‘De constante gasprijsstijgingen van de afgelopen jaren zorgen voor hoofdpijn bij veel mbo-scholen. Het Mijnwater-systeem beschermt ons tegen deze schommelingen’, legt Riedijk uit. Daar staat wel tegenover dat Vista College meer elektriciteit verbruikt. Dat komt vooral doordat Vista twee grote warmtepompen gebruikt om het warme water dat door Mijnwater op brontemperatuur wordt geleverd (28°C - 30°C) op de juiste temperatuur te brengen en de warmte en koude te kunnen distribueren in het gebouw. ‘Daarbij maken we natuurlijk ook gebruik van de verkoeling in de zomer. Dat is extra comfortabel, maar daarvoor verbruiken we wel meer elektriciteit’, zegt Riedijk. 

Toekomstige CO2-reductie? 

Vista College staat nog voor belangrijke uitdagingen op energiegebied. In 2030 moeten mbo-instellingen een CO2-reductie van 55% hebben gerealiseerd (ten opzichte van 1992) en in 2050 moet dit zelfs 95% zijn. ‘Op dit moment weten we nog niet of er CO2-reductie is ten opzichte van andere gebouwen, maar ik kijk de rapporten met vertrouwen tegemoet’, aldus Riedijk. Na de fusie (Vista College is een samenvoeging van Arcus en Leeuwenborgh) is er een duurzaamheidscoördinator aangesteld die onder andere gaat kijken naar het CO2-verbruik van de aparte gebouwen. Aan het eind van het jaar zal duidelijk zijn of – en zo ja hoeveel – het gebouw aan de Valkenburgerweg zuiniger is, vergeleken met andere gebouwen. 

Mijn Mijnwater Mijn Heerlerheide
Disclaimer Privacybeleid Privacyverklaring Voorwaarden