Woe 10 nov: Conferentie 'On the Road to 5GDHC'

Project D2Grids nodigt je uit

Al sinds 2018 promoot het Europese project D2GRIDS de 5e generatie warmte- en koudenetwerken (5GDHC) in Noord-West Europa. Mijnwater is lead partner in dit project. Op 10 november tijdens de klimaatconferentie COP26, organiseert het D2Grids team het mid term evenement genaamd “On the road to 5GDHC”. De eerste resultaten worden gepresenteerd en je hoort dan meer over de voortgang van de pilotlocaties.
Tijdens dit evenement worden ideeën gedeeld hoe we deze 5e generatie netten kunnen uitrollen in Europese steden.
Online deelname is ook mogelijk!

Aanmelden >


Wat is 5GDHC ook alweer?

5GDHC staat voor 5th Generation District Heating and Cooling. Het is een stedelijk energienetwerk voor verwarming en koeling, gebaseerd op de volgende kenmerken:

  • Lage temperatuur systeem, waarbij de productie vlakbij de eindgebruiker plaatsvindt, zodat ook zogenaamde laagwaardige energiebronnen gebruikt kunnen worden
  • Vraaggedreven, gebaseerd op slimme aansturing en gedecentraliseerde installaties, waarmee uitwisseling van warmte en koude tussen gebruikers mogelijk wordt
  • Geïntegreerde warmte- en elektriciteitsnetwerken om goed om te kunnen gaan met pieken in vraag en aanbod.

Meer info over 5GDHC

Het eerste 5e generatie netwerk bevindt zich in Heerlen

Wist je dat Mijnwater in Heerlen als eerste in Europa een 5e generatie netwerk ontwikkelde? Gedecentraliseerde energieproductie maakt vraaggestuurde energie-uitwisseling binnen het netwerk mogelijk. Koude en warmte die supermarkten, datacenters, kantoren en fabrieken produceren, kan worden opgevangen en hergebruikt.

In Brunssum hebben we een D2Grids pilotlocatie. Hier benutten we niet de geothermische energie van de mijngangen, maar is een satelliet-oplossing gecreëerd. Met een warmte-koude-opslag en energie-uitwisseling tussen drie wooncomplexen via ondergrondse energiekelders, worden 200 woningen verwarmd en gekoeld.

Samen met 15 andere hoofdpartners en 6 secundaire partners, ontwikkelen we de netwerken door. Naast Brunssum zijn er pilotlocaties in Paris-Saclay (Frankrijk), Bochum (Duitsland), Glasgow en Nottingham (UK).

Wil je meer weten over de mogelijkheden van 5GDHC, meld je dan zeker aan voor het evenement op 10 november!

Start met 5GDHC in je eigen stad

Volgend op deze conferentie zal D2GRIDS project partner Open Universiteit een workshop voor beleidsmakers organiseren waarbij een serious game en de belangrijkste aspecten van 5GDHC je helpen met een vliegende start.
Meer informatie volgt!